Esimies ei toimi yksin - johtakee.fi

Esimies ei toimi yksin

Esimiehen rooliin voi kasvaa ja siinä voi kehittyä jatkuvasti niin ihmisenä kuin ammattilaisenakin. Harva syntyy luonnostaan johtajaksi.

Kehittyminen vaatii halua oppia uutta ja kykyä tutkia  toimintaansa kriittisesti.

Lisäksi esimiestyö ja johtaminen vaatii halua sekä kykyä työskennellä muiden kanssa, heidän työntekonsa edellytykset varmistaen.

Esimies ei toimi yksin, älä siis ala esimieheksi jos et halua oikeasti tehdä ihmisten kanssa töitä tai auttaa toisia ihmisiä onnistumaan, kehittymään, etenemään ja menestymään.

Valitse merkitykselinen syy olla esimies

Esimies ei toimi yksin

Pyri esimiehenä tarjoamaan työntekijöillesi parhaat mahdolliset työnteon edellytykset. Jos onnistut esimiestyössäsi hyvin, saat kyllä osasi maineesta ja kunniasta.

Monet suunnittelevat uraansa nousujohteisella kaarella.  Monen mielestä työuralla kuuluu edetä lopulta esimieheksi. Tässä mennään kuitenkin helposti vikaan. Esimiestyössä menestyy ja jaksaa paremmin kun taustalla on muitakin syitä kuin uralla eteneminen tai tahto olla pomo.

Jaksat paremmin esimiehenä, kun koet halua auttaa muita

Esimiestyö on haastava ja vastuullinen rooli. Pelkän asiaosaamisen lisäksi esimiehen tulisi tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa jatkuvasti muuttuvissa tilanteissa. Toisin kuin voisi luulla esimiestyöhön kuuluu usein enemmän rajoitteita kuin vapauksia sekä enemmän velvollisuuksia kuin oikeuksia. 

Jaksat esimiestyössä paremmin sekä kehityt paremmaksi esimieheksi jos haluat työskennellä ihmisten kanssa heidän osaamistaan kehittäen ja onnistumiset mahdollistaen.

Älä pelkää eteenpäin pyrkivää työntekijää vaan kannusta ja kehitä

Saatat kokea haasteelliseksi työntekijän,  joka haluaa tulevaisuudessa edetä vastaavaan asemaan kuin sinä.  Vaikka kokisit epävarmuutta kunnianhimoisen työntekijän kanssa, älä pura epävarmuuttasi häneen. Ota tilanne vastaan mahdolisuutena kehittyä esimiehenä ja valmenna häntä kohti uusia haasteita. Voit samalla oppia häneltä jotain uutta. 

Johtakee-sisäpiiri

Löydä määränpääsi arkijohtajana

Painostaminen esimiestyöhön on epäreilua kaikille osapuolille

Olen kuullut yllättävän monta kertaa, että yrityksessä on ylennetty esimieheksi henkilö pitkän työuran perusteella. Joskus jopa ilman asianomaisen henkilön halua siirtyä esimieheksi. Siinäpä mainio tilanne: esimies joka ei halua olla esimies.

Kukaan ei halua palkata myyjäksi henkilöä joka ei halua myydä tai joka ei osaa eikä halua edes oppia myymään. Mutta esimieheksi voidaan valita joku siihen haluton asiantuntija?

Huomioitavaa on myös se, että jos kukaan ei halua kyseisessä organisaatiossa edetä esimieheksi ilman painostusta/pakkoa,  on jossain ongelmia. Syitä kannattaisi etsiä yrityksen toiminnasta, kulttuurista tai työyhteisön heikosta hyvinvoinnista.

Etsi esimiestyöllesi merkitys johon työntekijät liittyvät

Jos olet ryhtynyt esimieheksi muusta syystä kuin tunteenpalosta, etsi muu merkitys esimiestyöllesi. Merkityksen avulla jaksat paremmin, kehityt esimiehenä nopeammin ja olet läheisempi esimies. Olemalla läheinen ja keskusteleva esimies rakennat työyhteisöönne luottamusta. Henkilöstön luottamus on onnistuneen, motivoivan ja sitouttavan esimiestyön edellytys.

Merkitys omalle esimiestyölle voi olla esimerkiksi halu rakentaa hyvinvoiva tiimi joka tekee rautaista tulosta, halu toimia valmentavana esimiehenä ja ohjata muita menestymään tai halu kantaa vastuuta, saada haasteita sekä luoda turvallinen työympäristö työntekijöille.

Merkitys esimiestyölle ei saisi olla oman egon kannattelu tai oman aseman edistäminen toisten kustannuksella. Keskittyessäsi henkilöstöösi, heidän työhyvinvointiinsa, työnteon edellytysten hoitamiseen ja osaamisen kehittämiseen, henkilöstö pystyy tarjoamaan asiakkaillenne laadukkaampia tuotteita/palveluita parantaen  yrityksen kilpailukykyä.

Välitä, arvosta ja kunnioita työntekijöitäsi/tiimiäsi sekä kerro se heille. Kerro, että haluat heidän parastaan ja toimi sen mukaan. Toimiessasi avoimesti työntekijöidesi kanssa, heidän osaamistaan kehittäen ja heitä urallaan eteenpäin auttaen luot pohjan työyhteisölle, jossa voidaan onnistua, iloita aidosti toisten onnistumista ja menestyä. 

Älä ala esimieheksi jos et halua tehdä ihmisten kanssa töitä tai auttaa toisia ihmisiä menestymään!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *